söndag 30 september 2012

Rikshem - PEAB - Socialdemokratin i Nyköping

Nyköpingsbloggen skrev i onsdags att vi skulle titta lite närmare på PEAB och socialdemokratin i Nyköping. Dagen efter hade Södermanlands Nyheter som rubrik PEAB bygger Nyköpings nya äldreboende. Vi behöver inte utveckla mer om detta just nu det är bara att läsa kommentarerna .

För dig som inte är från Nyköping och läser bloggen om "Rikshemaffären" så är mer PEAB-aktuellt i Nyköping just nu t.ex segelhuset , sporthallen, tennishallen .

Här är ett intressant utdrag från Nyköpings Kommuns egen hemsida tidigare i år.
Bostadsbolaget Rikshem föreslås bygga det nya äldreboendet på Arnö.
Kommunstyrelsen i Nyköping tar ställning till förslaget vid sitt sammanträde måndag 26 mars.
- Det är mycket positivt att ett av landets största bostadsföretag vill investera i och satsa på Nyköping, säger kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S). Meningen är att bolaget ska etablera sig i Nyköping och också bygga nya hyresrätter och bostadsrätter.
Det som är viktigt i det Urban Granström (s) säger är att han bekräftar att "Rikshemaffären" som Nyköpingsbloggen berättar om är en fastighetsaffär med flera olika delar som hänger samman.
 
En socialdemokrat som är mycket central i planeringen av "Rikshemaffären" är köparen Ilija Batljan.
Det vi redan nu kan konstatera är att flera centralt placerad socialdemokratiska beslutsfattare känner och har träffat Ilija Batljan innan han kom till Nyköping som köpare.
Nyköpingsbloggen kommer att skriva om jäv och om lämpligheten att företräda Nyköpings Kommun i de olika skeden "Rikshemaffären" haft. Nyköpingsbloggen kommer också att skriva om dialog som förekommit mellan köpare och säljare. Det allvarliga är om andra aktörer på marknaden inte haft tillgång till samma information.
 
- En mer övergripande analys av Rikshem och 4:e Ap-fonden samt AMF hittar du genom att klicka här. Rubriken är Fondgate

Kom ihåg datumet 2011-11-08 det var då Kommunfullmäktige fattade beslut om att låta NyköpingsHem AB utreda och föreslå.

I den återrapportering som nu kommit till Kommunstyrelsen från Nyköpingshem AB (Dnr KK11/148) finns några punkter du skall vara uppmärksam på:
 
1. Nyköpingshem AB har i strid med sina befogenheter bildat tre bolag i syfte att göra en skalbolagsaffär. Det är endast Kommunfullmäktige som kan besluta om bildande av bolag. Nu har det redan skett trots att Nyköpingshem AB endast har fått ett utredningsuppdrag av Kommunfullmäktige. Bolagen har också bildats utan beslutad bolagsordning i Kommunfullmäktige. Göran Forssberg verkar har utsett sig själv :) till ensam styrelseledamot i samtliga bolag.
 
-  Eller har styrelsen i Nyköpingshem AB medvetet överträtt sina befogenheter. Är så fallet bör Kommunfullmäktige överväga om inte Kommunfullmäktige skall tillsätta en särskild revision och överväga ett byte av styrelse innan vidare beslut tas i utredningsuppdraget.
 
- Accepterar Kommunfullmäktige att en bolagstyrelse skapar egna lagar och regler kommer givetvis fullmäktigebeslutet att överklagas. Ärendet handlar då om hur Kommunfullmäktige lever upp till Kommunallagen.
 
2. I handlingarna står: Försäljningsprocessensens första steg innebar en utvärdering av det bud NHAB erhöll från Rikshem AB. Fakta i den meningen är att Ilija Batljan (s) och Göran Forssberg (s) träffats för att göra upp om en offmarketaffär före kommunfullmäktiges beslutat om en utredning och innan styrelsen i Nyköpingshem AB blev informerade om Rikshems intresse. Ett värderingsbolag hade fått tillträde till bolagets uppgifter i ett skede där styrelsen ej var informerad.
Det kanske en förenklad bild att säga att Göran Forssberg "gjort upp om en affär". Göran Forssberg säger att "han bara är en tjänare", så ansvaret för att delaffären gjorts upp kan vila på t.ex. Urban Granström.
 
Dessa uppgifter kommer att verifieras i en senare "intervju" med styrelseledamoten Björn Wadström. 
Björn Wadström som långvarig styrelseledamot menar att det är viktigt att Kommunfullmäktige som givit ett utredningsuppdrag får hela bilden. Det har i styrelsen inte varit möjligt att genomföra ett utredningsuppdrag då affären var uppgjord innan utredningsuppdraget gavs säger Björn Wadström bl.a. Det har hela tiden bara varit aktuellt med Rikshem.
Dessa uppgifter är korrekta och om de mot förmodan förnekas av inblandade återstår bara att överlämna ärendet till lämplig rättsvårdande myndighet säger Björn vidare. 
 
I det utdrag som finns från styrelsemöte 2012-07-05 finns en reservation från Björn Wadström där han hänvisar till tidigare reservation till offmarketaffär med Rikshem m.m. Den särskilda skrivelsen skulle ha lämnats vid styrelsemöte 2012-09-12. Vid detta styrelsemöte skulle styrelseledamöterna få ta del och godkänna de handlingar som Nyköpingshem AB avsåg att sända in till Nyköpings Kommun. Det styrelsemötet ställde ordföranden in.
 
När nu sekretessen släppts kommer Björn Wadström dels ge en längre intervju på Nyköpingsbloggen han kommer även att stå till förfogande för kommunfullmäktige eller media om dessa vill göra intervjuer.  Björn Wadström är främst oroad över Nyköpingshems ekonomi efter en försäljning.  Det blir säkert en intressant och informativ intervju som vi ser fram emot.
 
Vi har idag börjat titta på den del av Rikshemaffären som handlar om utförsäljningen av allmänyttan.
Som Nyköpingsbloggen beskrivit är "Rikshemaffären" mer komplex än försäljning av några fastigheter hos Nyköpinghem AB. Nyköpingsbloggen avser att följa upp även övriga delar framöver.
 
De närmaste dagarna kommer media säkert att uppmärksamma Kommunstyrelsens beslut. Det finns en intressant juridisk fråga som gäller kommunstyrelsen.
I handlingarna framgår det att Nyköpinghem Ab´s presidie har stämt av med Kommunstyrelsens presidie. När det gäller Nyköpingshem AB så finns formella beslut för att presidie får i uppdrag att träffa Kommunstyrelsen.
Nu har detta inte skett utan endast presidiet i Kommunstyrelsen har informerats.
Det finns inga beslut vad Nyköpingsbloggen erfar som ger presidiet befogenhet att företräda Kommunstyrelsen i dessa frågor. Revisionen i Nyköpings Kommun bör uppmärksamma detta och efterfråga protokoll från överläggningarna mellan Nyköpingshem AB och Kommunstyrelsen. Frågan är viktig för det är med grund av det som "kommunstyrelsen" sagt som styrelsen i Nyköpinghem AB informerats om ägarens vilja.
 
Nästa blogg kommer att handla om hur socialdemokratin nu väljer att informera hyresgästerna. Jag förstår inte riktigt hur Verdandi tänker. Rikshem och Hyresgästföreningen är rimligen de parter som borde möta hyresgästernas frågor.
Socialdemokraten Urban Granström och VD i Nyköpingshem har ju valt att göra sig av med lägenheterna och hyresgästerna och har sedan ingen möjlighet alls att påverka något framöver. Kanske skall de gå dit och säga att Rikshem är bättre hyresvärd än vad de själva varit:).
 
Vem vet vad som kommer ut ur ett sådant möte. Nyköpingsbloggen får säker anledning att även återkomma till vad den här socialdemokratiska affären innebär politiskt i Nyköping.
 
 
 
 
 
 







 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar