söndag 22 mars 2009

Nyköpings-alliansens fastighetsaffärer.

Det finns anledning att fortsätta på temat fastighetsaffärer i ytterligare ett inlägg.
Ärendet om att byta ut styrelsen i Nyköpings Hem genom att tillsätta två topptjänstemän från Kommunen lyftes ut från Kommunfullmäktige. Det betyder att Kommunstyrelsen fick backa från sitt beslut fast utan förtroendekris.

Det som hände bakom kulisserna är att det fanns missnöje hos Miljöpartiet med beslutet. Men även hos Kristdemokrater och Centerpatiet fanns missnöje. Så hade beslutet kommit upp i Kommunfullmäktige hade de blivit nej.

Jag och många fler bevakar vad Carle(m) och Silverling(fp) försöker sig på nästa gång eller om de förhoppningsvis insett att det var ett felaktigt beslut både mot överenskommelsen inom Nyköpingsalliansen och att jäv inträtt för tjänstemännen.

Kanske kan det bli slut på tramset nu och Nyköpings Hems styrelse kan få jobba vidare i lugn och ro med att utveckla bolaget utifrån de ägardirektiv och bostadsförsörjningsprogram som Kommunfullmäktige antagit.

Nu har det kommit upp ytterligare en fastighetsaffär till debatt och det är Kuggnäs. Det finns många synpunkter om den fastighetsaffären och de debatteras på SN´s debattsida
Självklart vet jag vad som hänt inom Miljöpartiet och beredningen av just detta ärende. Nu får Miljöpartiet en del kritik för beslutet och det handlar både om främlingsfientligheten och den ekonomiska uppgörelsen. Jag kan säga så mycket att jag framfört internt att frågan behöver diskuteras och att jag inte gillar att affären genomförs. Det är mycket få personer inblandade i beredningen inom Miljöpartiet av detta ärende och då hamnar vi på min vanliga kritik av interndemokratin.
Det var som ni vet skälet till att jag avgick som sammankallande. Fungerar inte demokratin internt så är enda möjligheten att framföra tankarna på andra mer offentliga vägar. Det finns några tongivande Miljöpartister som inte gillar den formen av yttrandefrihet, men det bryr jag mig inte så mycket om. Yttrandefriheten är nämligen en av de viktigare Miljöpartifrågorna och yttrandefriheten sätts alltid på prov. Eftersom Miljöpartiet ofta framför tankar och åsikter i media så skall vi nog se till att Miljöpartiet är ett transparant parti även om några är däremot.

Nu håller Miljöpartiet på och rätar upp interndemokratin. Partiet har fått en ny sammankallande, Monica Lindow som många äldre Nyköpingsbor känner och har förtroende för. Det var ett bra val av medlemmarna. Ledningsgruppen har också genomgått en förnyelse. Även stadgar och andra frågor har förtydligats så jag har gott hopp om att Miljöpartiet nu kommer igen. Det finns många andra viktiga frågor som beslutats. Bl.a. att avbryta allt valsamarbete med alliansen till 2010. Det betyder inte att Miljöpartiet i Nyköping tagit något beslut om 2010 än. Däremot kommer Miljöpartiet att göra ett omfattande inre internt arbete med att ta fram partiets valfrågor. Miljöpartiet har alltså dörrarna öppna både åt höger och vänster inför 2010.

Det här är det arbetssätt jag kämpat och förespråkat under lång tid. De som kämpar för att få hänga vidare med de borgerliga partierna kallar mig såklart sosse och annat. Men för er alla läsare så handlar det om att Miljöpartiet är ett eget självständigt parti som varken är borgerligt eller socialistiskt. Nu är vi exakt dit jag ville. Inga överenskommelser med alliansen som sträcker sig längre än till valet. Vi kan alltså föra en dialog med de partier som ger Miljöpartiet bäst möjligheter att genomdriva sitt program efter 2010.

Under det här året kommer jag att ägna mig mer åt att skriva och mindre åt det interna Miljöpartiarbetet.
Jag deltar givetvis i förtroendevaldagruppen arbete om den kommunala politiken samt utför de uppdrag jag valts till.
Bloggandet från Kommunfullmäktige kommer att utvecklas mer så att även de som inte går på dessa möten som åhörare kan få ta del av det som olika partiföreträdare säger.

Den här långa utläggningen var mest till SN´s läsare då några riktar funderingar mot Miljöpartiets beslut i bl.a Kuggnäsaffären.

Så nu till Kuggnäsaffären. Min mening är att Kuggnäs inte kan betraktas som en förening längre och skall därför behandlas och beskattas som vilket företag som helst.
Idag är de registrerade som förening varför jag inte kan hävda att Kommunstyrelsen brutit mot sitt reglemente av det skälet. Jag kommer att driva den åsikten genom att göra en skrivelse till Skattemyndigheten så får de avgöra om Kuggnäs är att betrakta som ett företag eller ej.

Håan Noren däremot menar att beloppen i Kuggnäsbeslutet överstiger den befogenhet Kommunstyrelsen har. Jag utgår från att alla politiker i Kommunfullmäktige och Kommunstyrelsen kan Kommunallagen och de regementen som gäller.

I beslutet avstod Centerpartiet från att rösta och Moderaterna använde sin utslagsröst. (Dvs röstade 2 ggr) Fp+KD+Mp röstade för förslaget och S röstade emot förlaget.
Nu försöker Urban Granström (s) slingra sig ur historien genom att klaga på Miljöpartiets representanter som inte sa nej. Frågan som Herr Granström nog får ta och stå upp för är både lagstiftning och reglemente vilket Håkan Noren påpekar i debatten.

Självklart gillar jag inte Miljöpartiets ställningstagande i den här fastighetsaffären men Herr Granström tillhör oppositionen (nästan 50%) av befolkningen så han får nog visa färg nu.

Herr Granström har ägna rätt mycket text på sin blogg att kritisera Centerpartiet att de lade ner sin röst. Se då till Herr Granström att du får upp ärendet i Kommunfullmäktige för där verkar det råda en annan majoritet än i Kommunstyrelsen. Skulle t.ex. Centerpartiet använda metoden att lägga ner rösten i Kommunfullmäktige så faller det beslut som tagits i Kommunstyrelsen.

Kanske är det tid för Moderata Samlingspartiet i Nyköping att fundera över sitt ledarskap i Kommunstyrelsen innan det går för långt. Kanske skall Moderaterna inte luta sig så enbent på folkpartiet när det nu är fem partier i Nyköpingsalliansen.

Jag tror jag skrev att Herr Granström bara bedriver teaterspel i sin kritik. Det vinner man inga val eller skapar förtroende med. Så jag som många fler väntar med visst intresse på om Herr Granström är fågel eller fisk;)

I Riksdagsvalet blir det mer och mer intressant hur de borgerliga partierna ser på samverkan med Sverigedemokraterna. I Nyköping har heller inte de borgerliga partierna gjort något uttalande. Framförallt är det centerpartiet som är spännande att höra. Moderaterna har vi nog all redan förstått inte har något emot samarbete med Sverigedemokraterna?

Maud Olofsson måste markera att ett samarbete mellan Sverigedemokraterna är helt uteslutet, anser Helen Törnqvist, vice ordförande för Stockholmscentern. "Väljarna har rätt att veta att en röst på alliansen inte är en röst på SD." Så kom igen nu centerpartister lokalt i Nyköping hur ser ni på frågan?

riksplanet är nu v-s-mp överens om kärnkraften klart det blir debatt inom miljöpartiet. Schlaug har skrivet en runa. Men hur man äv vrider och vänder på olika frågor är ytrandefriheten det mest centrala i demokratin....Ja visst ja :) lagar och reglementen skall följas. Akta er för människor som försöker ta genvägar i det demokratiska arbetet...

Mer intressant av wadström. Andra bloggar om: Kommunpolitik Nyköping Nyköpingsalliansen moderaterna , centerpartiet, folkpartiet, sverigedemokraterna Technorati om: , , , Icerocket om: , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar