söndag 12 april 2009

Fastighetsaffärer och maten i Nyköping

Nu kommer det tredje inlägget om Nyköpings-alliansen fastighetsaffärer.
Frågan om Kuggnäs som jag tog upp i ett tidigare inlägg har nu överklagats. SN 1 2 3
Det skall bli intressant att se om Kommunstyrelsen överträtt sina befogenheter.
Nyköping Kommunstyrelsen har både befogenhet och ansvar över att underhålla och förvalta kommunens fasta och lösa egendom.

Det är mot bakgrund av att det finns mycket stora brister i underhållet som jag menar att kommunens budget skulle visa ett underskott på flera hundra miljoner istället för balans.
Allt går givetvis att sköta med mer eller mindre kreativ bokföring men på ett område undrar jag om kommunen inte gjort sig skyldiga till ett rejält lagbrott?

Under Kommunstyrelsen ligger Miljönämnden som bl.a. skall se till att Livsmedelslagstiftningen m.m. följs i kommunen. Det betyder bl.a. att det görs regelbundna inspektioner vid de kök som finns i Nyköping. De krögare som har brister blir omedelbart tvingade att ta fram en handlingsplan och åtgärda anmärkningarna. Jag kommer ihåg när jag satt på ett kaffe och ägaren fick skarpa tillsägelser om att han inte fick ha drickabacken direkt på golvet. Det är nog helt rätt i sak men hur blir det med propotionerna till de kommunala köken?

Nu kommer det intressanta och det är de kök som kommunen själv ansvarar för. Dvs Kommunstyrelsen! Jag har ingen statistik på om antalet inspektioner i kommunala kök minskat eller ökat. En sak är dock klar och det är att förelägganden inte görs i den omfattning som borde göras. Det är nog inte Miljönämnden som är bromsen utan troligen Kommunstyrelsen som har dubbla roller. Dels skall kommunstyrelsen hålla budgeten och dels ansvara för förvaltning av egendom. Direkt ansvarig för kommunens fastigheter är folkpartiets kommunalråd.

Det är rätt festligt att miljönämnden som har tre ledamöter har 1 ordförande och 2 vice ordförande :) Så en liten nämnd borde ha 100% kontroll på verksamhetsområdet eller hur..Vi får utgå från att så är fallet och söka svaret på någon annan politisk nivå.

Här kommer fakta i debatten. Nyköpings Kommun har lagt ut produktion av mat på privata entreprenörer. Varje kök har en begränsning i hur många portioner mat som får tillagas i köket. (Miljönämndens ansvar). Det är en väl känd hemlighet att i köken tillagas fler portioner än vad köken är avsedda för. Alltså skall köken kompletteras eller antalet portioner minskas. Ansvaret för att underhålla egendommen (köken) är Kommunstyrelsen. Eftersom Miljönämnden är underställd Kommunstyrelsen är risken att det blir spara pengar - hålla budget som blir det övergripande målet.

Jag undrar hur ansvaret kommer att fördelas mellan Miljönämnd och Kommunstyrelse om vi skulle få en allvarlig händelse i något skolkök eller kök för äldreboende. Matförgiftning kan leda till dödsfall så matproduktion är inget som vi kan slarva med.

Jag vet att det kommer att framföras som försvar i debatten att Miljönämnden visst gör inspektioner och att Kommunstyrelsen visst renoverar köken i den omfattning som behövs för att upprätthålla miljökraven.

Så ansvarig blir väl den stackars privata entreprenören som försöker tjäna pengar genom att överproducera i köken. Det hade vi ingen aning om kan politikerna då säga. Men inte nu längre......för nu har även du läst...

Mer intressanta bloggar om: ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar