tisdag 18 september 2012

Rikshem oense med hyresgästföreningen i Nyköping

Södermanlands Nyheter lämnar i dagens  tidning lite information  vad Rikshem , Nyköpingshem, Nyköpings Kommun och hyresgästföreningen säger om framtida hyreshöjningar.



Ilja Baltjan säger att det blir inte aktuellt med hyreshöjningar i Nyköping som Rikshem gjort i bl.a Gränby. Hyresgästföreningens ordf Claes-Gunnar Mattsson verkar inte riktigt tro på de uppgifterna då han säger vi har tvistat mycket med Rikshem. Ibland handlar det om 60%-iga hyreshöjningar.
Så långt kan Nyköpingsbloggen konstatera att de eventuellt framtida parterna i förhandlingar verkar stå en bit från varandra.

Att Nyköpingshems vd säger att hyresgästerna inte skall drabbas negativt är som alla förstår ord utan värde. Den dag en fastighet är såld upphör helt säljarens möjlighet att påverka något. Det är heller inte möjligt att i ett avtal skriva in några framtida bindande krav. Nyköpings kommun mister också helt inflytande över fastigheterna. Men Nyköpingsbloggen förstår att den sortens "snömos" behöver sägas för att lugna oroliga politiker och hyresgäster.

Iljan Batjans uttalande "vi är en nationell allmänytta" är däremot en ren lögn. Det är möjligt att det snabbväxande privata fastighetsbolaget har det som en poppig slogan. Att ett bolag har status av allmänytta betyder något helt annat.

Helt snabbt så är detta klippt från wiki.
Ett allmännyttigt bostadsföretag är oftast ett kommunalt aktiebolag men kan också vara en stiftelse.
Med allmännyttigt bostadsaktiebolag avses, enligt Lag (2010:879) om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag, ett aktiebolag som en kommun eller flera kommuner gemensamt har det bestämmande inflytandet över och som i allmännyttigt syfte
1. i sin verksamhet huvudsakligen förvaltar fastigheter i vilka bostadslägenheter upplåts med hyresrätt,
2. främjar bostadsförsörjningen i den eller de kommuner som är ägare till bolaget, och
3. erbjuder hyresgästerna möjlighet till boendeinflytande och inflytande i bolaget.
Ett allmännyttigt kommunalt bostadsaktiebolag ska bedriva verksamheten enligt affärsmässiga principer. Denna bestämmelse utgör ett undantag från självkostnadsprincipen och förbudet mot att driva verksamhet i vinstsyfte i kommunallagen.
Lagen begränsar möjligheten till värdeöverföringar från bolagen. Kommunen ska ha rätt till viss ersättning på tillskjutet kapital men värdeöverföringar får inte överstiga hälften av fjolårets vinst. Från denna begräsning finns undantag, bl.a. för värdeöverföringar till vissa åtgärder inom ramen för kommunens bostadsförsörjningsansvar och för överskott från fastighetsförsäljningar som uppkommit under fjolåret.

Slutligen vad Nyköpingsbloggen erfarit så fanns det inga handlingar att hämta i Nyköpings Kommun. Men det är säkert bara lite adm. krångel så imorgon kan du troligen hämta alla handlingar.

Vi återkommer imorgon kväll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar