torsdag 26 juni 2008

Nyköpings Gästabud

Nyköping har ett kulturarv som på ett sätt kan sägas vara uppbyggt kring Nyköpingsån. På den här bilden syns NK-villan till vänster och Nyköpingsslott till höger


NK villan har intressant historia kopplad till Nordiska Kompaniet. Framförallt är det som du ser en rätt unik byggnad som ägs av Nyköpings Kommun. Huset används bl.a. till en utställningslokal för konstnärer. Ett uppskattat andningshål av många Nyköpingsbor och hitresta turister.
Nu var det några politiker som ville sälja huset men de fick ge sig. Tyvärr fortsätter några politiker kampanjen mot kulturen och vill ta bort utställningsmöjligheterna för lokala konstnärer.

Det andra huset är ett slott. Nyköpingshus som har en betydligt längre historia. Nyköpings Gästabud känner väl de flesta till. Kanske en inte alltid komisk och poppig historia. Men Nyköpings Gästabud är en del av svensk historia och kulturarv.
Nu har under ca 15 år ett antal engagerade kulturarbetare drivit ett sommarspel på Nyköpings Hus som speglar tiden och gästabudet. Det har varit och är en uppskattad kulturhändelse i Nyköping. En majoritet av de som ser spelen kommer faktiskt hitresta. Så det är både en turistattraktion och en kulturell verksamhet. Det är 100-tals om inte 1000-tals ungdomar som deltagit i teateruppsättningen. För många har det inneburit en möjlighet till sysselsättning och gemenskap under sommaren. Det har också varit en bra mötesplats för ungdomar från andra kulturer. Många är de ungdomar som fortsatt inom teater och kultur efter att ha fått en möjlighet att stå på en scen för första gången. En kulturskola med andra ord.
– Det är dags för någonting nytt, tycker Kultur- och fritidsnämndens ordförande Ulla-Karin Skoghag (fp). Det är hon nog ganska ensam om. Det är nog fler som vill ha en ny ordförande. Framförallt verkar frågan inte ha diskuterats överhuvudtaget utan presenteras via lokaltidningen. Upphandlingar görs det väl dagligen av en kommun men inriktning brukar det vara några fler än en person som avgör. Vi får väl se vad som händer. Politiker kommer och går men vi är många som faktiskt vill bo i en stad där det finns musik, teater, dans, sång och andra konstyttringar.
I Nyköping försöker kommunen arbeta upp en serviceanda. Det betyder att medborgare, näringsidkare och entreprenörer skall bemötas på ett respektfullt sätt i en konstruktiv dialog. Kommunen behöver ta till vara de kreativa krafter som finns för att växa och utvecklas.
Fritidsnämndens ordförande Ulla-Karin Skoghag (fp) agerar som om kommunen var hennes egen. Jag roade mig med att läsa på folkpartiets hemsida. Det fanns inte mycket om kultur men den här meningen fastnade jag för.
Folkpartiets vision om Nyköping är en kommun där omtanken om den enskilda människan är grunden. Vi tycker att medborgarna ska bestämma mer och politikerna mindre.
Så hallå alla Nyköpingsbor ställ upp för kulturen och stadens ungdomar och kulturarbetare. Kan ni betala ett oändligt antal miljoner till privata flygbolag så är det väl meningsfullt att det finns något att resa till. Vi kan ha både balett och komiker i Nyköping men för den skull behöver vi inte förstöra den kultur vi redan har.