söndag 16 september 2012

Rikshem : Svar till Lennart Hagerström

Igår publicerade Södermanlands Nyheter denna artikel i sin papperstidning och ett reducerat referat i sin webtidning.

Södermanlands Nyheter skriver att kontakterna mellan Nyköpings Kommun och Rikshem (då Dombron) togs i Cannes.
Det var alltså mycket långt innan varken politiker i KF eller styrelsemedlemmar i Nyköpingshem AB hade en aning om vad som kanske planerats utanför både det demokratiska systemet och den fria marknaden..
Det här få vara Södermanlands Nyheters teori. Vad vi vet objektivt så startade allt 2011-11-08 i KF.
I Cannes, som Södermanlands Nyheter nämner, närvarade t.ex även Alingsås (läs 1 o 2.) och Eskilstuna och de kom fram till att det inte var någon möjlig affär. Kanske vore det idé för media att prata med de socialdemokratiska kommunalråden i de städerna och fråga varför de sa nej.

Nyköpingsbloggen har som målsättning att låta varje läsare få ta del av så mycket fakta som är möjligt att publicera i olika frågor. Vad som är sant eller ej i den debatt som pågår är upp till varje kommunmedborgare och/eller läsare att avgöra.

I tidningsdebatten på webben klargjorde Miljöpartiet de Gröna i Nyköping sin syn i dessa ord.

Skrivet 14 sep 2012 21:16 Björn Wadström (Miljöpartiet)

Miljöpartiet de Gröna i Nyköping har sagt nej till den stora fastighetsförsäljningen i de partiöverläggningar som varit. Vi har i vårt partiprogram att bevara allmänytta.. Vad som händer framöver är oklart. Miljöpartiet har kallat till ett extra medlemsmöte.
Björn Wadström
Sammankallande
Miljöpartiet de Gröna I Nyköping
 
Lennart Hagerström (s) ger sig då in i debatten med olika påståenen bla det senaste "Alla beslut i detta ärende är fattade i konsensus ( alla är överens) i fullmäktige."  
 
Här följer det svar Björn Wadström vill ha publicerat som svar till Lennart Hagerström i sin helhet.

Lennart Hagerström och jag själv har olika roller i denna fastighetsaffär och mitt svar får främst  bli ett klargörande av dessa roller.

Styrelsen i Nyköpingshem AB utses av Kommunfullmäktige. I likhet med andra uppdrag som nämndemän i domstol är det de politiska partierna som nominerar ledamöter utifrån en majoritetsöverenskommelse. Göran Forssberg, Elisabeth Markström, Lennart Hagerström samt Björn Wadström var alltså den ordinarie styrelseledning majoriteten tillsatte i Nyköpingshem AB.
Vi får utgå från att de politiska partierna valt sina representanter för att de har god kunskap av att leda ett affärsdrivande bostadsbolag på ett seriöst sätt. Bolaget har tillgångar på flera miljarder och en mycket central roll i Nyköpings Kommuns bostadsförsörjning. Bolaget har idag en stor del av Nyköpings medborgare som hyresgäster i sina hyreslägenheter och vårdboenden. Utan att exakt ange någon siffra så berörs över 20.000 människor direkt av de beslut som tas i styrelsen. Det är som jag ser det ett mycket ansvarsfullt uppdrag där det ställs stora krav på att ledamöterna arbetar endast i bolagets intresse.
Nyköpingshem fick i november 2011 Utredningsuppdrag från KF "Att ge Nyköpingshem AB i uppdrag att låta utreda och ta fram förslag på en större samlad försäljning av en del av det ägda bostadsbeståndet."
Styrelsen beslutade att allt skulle vara sekretessbelagd till utredningsuppdraget som KF givit överlämnades till KS.
Jag blir minst sagt förvånad och irriterad när jag läser SN.  Bilden på Ordföranden med texten Göran Forssberg (s) har genomfört affären med Rikshem. Trots att jag har en historia att berätta som kommer att få stora konsekvenser väljer jag att invänta att utredningsuppdraget överlämnats till det offentliga systemet. Jag kommer självklart att göra det som styrelseledamot och ingenting annat.

Kommunfullmäktige som ägare beslutar i en stor del av de frågor bl.a Nyköpingshem AB hanterar. 2011-11-08 är det datum när ägaren (KF) gav i uppdrag till Nyköpingshem AB att utreda och ta fram förslag. När sekretessen hävs är det två frågor som är intressanta och det är om utredningsuppdraget påbörjades 2011-11-08 eller om något annat redan skett vid sidan av det offentliga systemet och marknaden. När den frågan är utredd så kan troligen KF-ledamöterna ställas inför den juridiska frågan om det är förenligt med KL att gynna enskilt privat företag.
Kommunstyrelsen är det organ som i sin helhet bereder ärenden till KF. En Kommunstyrelse kan inte delegera till enskilda ledamöter utan att först besluta om detta. Eftersom det inte finns några ärenden, beslut eller handlingar i Kommunstyrelsen har frågan inte diskuterats efter 2011-11-08 då utredningsuppdraget överlämnades från KF till Nyköpingshem AB.
Det här är ett mycket viktigt konstaterande när ansvar diskuteras.

Nyköpingshem AB har informerat hyresgäster och media om att ärendet överlämnas till Kommunstyrelsen måndagen den 17:e september enligt det informationsbrev som gått ut till hyresgästerna. Det är mycket bra att handlingar och sekretessen hävs så våra folkvalda kan göra en ordentlig bedömning grundad på fakta.

Lite fundersam blir jag när jag studerar ärendelistan för Kommunstyrelsen. Ser du Lennart Hagerström (ers KF) något ärende  här? Någon annan som ser ärendet?
Som medborgare har man rätt att besöka stadshuset och läsa alla handlingar. Det kanske inte blir någon rusning till stadshuset men det skall bli mycket intressant att följa de som kommer att göra det och utnyttjar sin medborgerliga rättighet. Skall också bli intressant att se om media får tillgång till handlingarna eller om de förväntas bli nöjda med ett pressmeddelande.

Politiska partier slutligen. Både du Lennart Hagerström och jag sitter i våra respektive partiers ledning. När det gäller de förhandlingar som varit mellan partierna så har de hanterats av följande förtroendevalda. Björn Wadström (mp) som sammankallande för Miljöpartiet de Gröna och Christina Södling (s) som ordförande för arbetarekommunen samt Jan-Ulf Andersson (v) som ordförande för vänsterpartiet. Dessutom har de tre partiernas gruppledare Malin Hagerström (mp), Urban Granström (s), Nicklas Franzen (v) deltagit. Det tillhör inte god sed eller förtroendeskapande att berätta om vad som sägs på den här typen av möten. Men till skillnad från dig Lennart Hagerström var jag där.
 
Efter Nyköpingshems beslut om sekretess så har det inte varit möjligt för förtroendevalda att öppet tala med varandra. Det har inte heller varit möjligt för de politiska partierna att informera sina medlemmar. Det har heller inte varit möjligt att bjuda in hyresgäster och medborgare till en dialog.
 
Miljöpartiet de Gröna i Nyköping har valt att Måndagen den 24:e september klockan 18.30 se till att alla medlemmar sakligt informeras och ges möjlighet att fatta beslut i denna fråga.
 
Hur du Lennart Hagerström(s) där du sitter i er partiledning bär dig åt för att upprätthålla demokratin är inte mitt ansvar. Vi kanske har en olik syn på människors förmåga att förstå och delta i beslutsfattande. I förlängningen handlar det om synen på demokrati.
Jag är inte socialist, som du utger dig för att vara, men sanningen Lennart Hagerström tror jag varken du eller jag skall göra oss till talesmän för.
Det är kanske så enkelt att sanningen hittar vi med störst sannolikhet om alla människor och dess förtroendevalda ges möjlighet till att självständigt ta del av fakta och bilda sin egen uppfattning.
Skall vi filosofera slutligen lite och blicka bakåt i historien så brukar mörkläggning inte vara ett det tecken vi förknippar med öppenhet, frihet, solidaritet, demokrati....  
 
Björn Wadström
 
 
 
 

1 kommentar:

  1. En stilla undran något kan ju inte stå rätt till om man väljer sekretessbelägga en sådan stor affär och beslut.

    SvaraRadera