tisdag 25 augusti 2009

Laglöst land?

Som Nyköpingsbloggen skrivit tidigare. "Avgår Göran Hagberg (fp) ? "har frågan handlat om en polismans rapportskyldighet och olämpligheten att samtidigt vara ordförande i Socialnämnden i Nyköpings Kommun.

Sveriges Radio har följt upp frågan i fyra inslag:

1 "Förtroendet kan naggas i kanten"
Urban Granström är mycket kritisk till att Göran Hagberg går in som patrullerande polis när han samtidigt sitter kvar som socialnämndens ordförande.
2 "En lag står mot en annan"
Den stora osäkerheten om vilka regler som gäller när socialnämndens ordförande i Nyköping Göran Hagberg (FP) på deltid samtidigt börjar arbeta som patrullerande polis oroar socialarbetare i Nyköping.
3 Hagberg sitter på dubbla stolar
Olov Augrell är jurist på rättsenheten på Sörmlandspolisen och han säger att det föreligger en absolut rapporteringsskyldighet för polismän. Annars finns riks att de begår brott.
4 Hagberg försvarar sina uppdrag

Men Göran Silfverling, folkpartiets gruppledare i Nyköping, har fullt förtroende för sin partikollega Göran Hagberg.
- Vi gjorde naturligtvis en prövning när det var aktuellt att nominera Göran, och då såg vi ingen konlikt i det. En polis ska kunna ha politiska uppdrag precis som alla andra, säger han.

Det är ett lite ihåligt försvar från folkpartiets gruppledare. Givetvis kan Göran Hagberg arbeta politiskt i t.ex. kulturnämnden eller tekniknämnden för att nämna några områden. Göran Hagberg är också ordförande i folkpartiet Nyköping vilket komplicerar partiets bedömning om Hagbergs lämplighet.

Nu tar jag upp ytterligare en fråga förutom den uppenbara konflikten mellan rapportskyldighet som polis och sekretess som socialnämndsordförande. Socialnämndens ordförande håller på med en förhandling med polismyndigheten om finansiering av ett barnahus. vad jag och kanske fler kan bli osäkra på är vilken myndighet han företräder.

Frågan om jäv är komplicerad efter som det ytterst är orförandens roll att hantera frågan om jäv. När Göran Hagberg (fp) hamnar i en situation där han från den ena myndigheten känner en person i den andra myndigheten skall han förklara sig jävig. Nu är det inte möjligt att förklara sig jävig för då bryter Göran Haglund(fp) mot sekretessen.
Säger Göran Hagberg (fp) att han är jävig i ett personärende inom socialtjänsten har han avslöjat att personen förekommer hos polisen och bryter sekretessen och tvärt om.

Sedan handlar det givetvis om förtroende. Jag är t.ex inte flykting så det är svårt att uttala sig om hur en flykting som kommer från en militärdiktatur eller polisstat upplever att folkpartiet har placerat en fd militär i regeringen och en tjänstgörande polis som ordförande i Socialnämnden.

Det är bara att sammanfatta på det enkla sättet att folkpartiet inte bryr sig om den enskilda människan och definitivt inte om personlig integritet.
Ett f.d. liberalt parti som alltmer blir konservativt och inför allmän avlyssning via FRA å hela svenska folket förtjänar inte en enda röst 2010. Yttrandefriheten internet och givetvis tryggheten att yttra sig i Nyköpings socialnämnd är hotad. Det är otäckt att en människa som söker stöd av socialtjänsten riskerar att anmälas av ordföranden själv till polisen. Vem vågar i framtiden tala med en socialtjänsteman när dessa två myndigheter vävs ihop i en och samma person, en folkpartist!
Givetvis bjuder folkpartiet nu på en självklar valfråga som ytterst handlar om lag och ordning samt det demokratiska systemet.

Vi har sett mängder av beslut från alliansen som inte följer svensk lag. Landstinget i Stockholm och dess upphandling är ett bra exempel, självklart är det (fp) som skapat "egna lagar". Jag hoppar över alla märkliga fastighets och kulturbeslut som skett inom folkpartiets avsvarsområde i Nyköping. Det lär komma många fler tillfällen att återkomma kring dessa frågor.
Demokratifrågan lär avgöra valet i Nyköping. Det är en fråga som ligger bl.a. Miljöpartiet varmt om hjärtat och nu ställer även Piratpartiet upp i kommunalvalet. Skall bli spännande och höra vad piratpartiet kan tänkas säga i "Polisfrågan"

Men fortsättning om polis & social följer och du kan läsa det här på Nyköpingsbloggen.
Mer intressant av wadström. Andra bloggar om: Polis, socialnämnd, Nyköping, moderaterna , centerpartiet, folkpartiet, feministiskt initiativ, piratpartiet junilistan fra yttrandefrihet tryckfrihet pressfrihet frihet sverigedemokraterna Technorati om: , , Icerocket om: , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar